Tart Tatin sa jabukama

Svi svetsko poznati specijaliteti, ali i sva naučna dostignuća, su nastali sasvim slučajno. Malo sam istraživala o ovoj poslastici, posle večere sa prijateljima Milicom i Gijomom. Bila sam znatiželjna šta je slatki  specijalitet u Francuskoj i šta ljudi spremaju i vole. Od prijatelja sam saznala da im je jedan od omiljenih slatkiša Tart Tatin. Na internetu stoji da je kolač nastao sasvim slučajno neke daleke 1880. u gradiću Lamotte-Beuvron koji se nalazi 160 km južno od Pariza, u hotelu Tatin, koga su vodile dve sestre. Postoje tri verzije nastanka ovog kolača, manje više sve su slične, nastao je greškom. Ali nekada i nije tako strašno pogrešiti, jel da. Kolač može da se pravi sa drugim voćem, na primer kruške, nektarine, breskve ili šljive.

Za ovaj kolač je potrebno 1, 5 kg jabuka (oljuštenih i sečenih na četvrtine), malo soka od limuna, 130 gr šećera, 150 gr putera, 200 gr brašna, malo cimeta i karanfilića. Mada možete dodati u karamel i par komada anisa, ili već nekog začina koji se po vama slaže uz jabuke.

Jabuke očistite od ljuske i isečete na četvrtine i prelijete sokom od limuna kako jabuke ne bi potamnele.

mirini_zalogajcici_tart_tatin_1
Jabuke i preko sok od limuna

Testo ćete napraviti tako što umesite 100 gr putera i 200 gr brašna sa malo hladne vode. To malo može biti 5 kašika. Videćete već, toliko vode da možete umesiti testo.

Sada uzmite sud u kome ćete peći kolač i tu počnite sa pripremom karamela. Ja sam uzela 130 gr šećera i stavila na vatru. Karamel hoće pažnju, ne smete ga ostaviti samog ni sekundu. Šećer mešajte i neka se polako otapa. Kada dobije lepu braon boju, dodajte začine i 50 gr putera. Smanjite temperaturu ringle. Mešajte neka se puter istopi, možete dodati i par kapi ekstrakta vanile.

Preko karamela poređajte jabuke.

Sada dolazi na red razvijanje testa oklagijom. Ali pre toga plitkim tanjirom premerite pleh u kome će se peći kolač. Tanjir neka bude isti ili malo veći od pleha.

Testo stavite preko jabuka i izbušite na više mesta oštrim nožem. Sada može na pečenje.

mirini_zalogajcici_tart_tatin_11
Nožem napravite otvore

Kolač se peče pola sata na 200 stepeni. Videćete da je gotov kada testo dobije lepu svetlo braon boju.

Kolač je potrebno prevrnuti na veliki tanjir. Sada još ostaje da sačekate da se ovaj mirisni kolač malo ohladi i da navalite… Može da se služi uz kuglu sladoleda od vanile.

mirini_zalogajcici_tart_tatin_12
Prevrnuti kolač na tanjir

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću, a vama preporučujem isto… Uživajte i vi u ovom francuskom specijalitetu. Sada znam šta pravim kada nam ovi prijatelji najave posetu. Prijatno!!!

Advertisement

One thought on “Tart Tatin sa jabukama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s