Bezglutenske knedle od batata 🟠🟠

Imala sam batat i smislila kako bih volela da napravim slane knedle. Na samu pomisao na takve knedle počeše da naviru sećanja na 2017. godinu i naše putovanje i poseta jednom od najlepšeg, najmračnijeg i najtajanstvenijeg grada koji smo obišli – Prag.

Pravo vreme, u doba kada smo ograničeni kretanjem, da se prisećamo svih naših putovanja, možda i počnemo da pišemo malo. Zašto ne? Pragom sam bila oduševljena jer nikada do tada nisam videla ništa slično. Prvi utisak, puno ljudi. Generalno turista ima puno u svakom evropskom gradu, ali ovde ih ima i baš ima. Post nije o Pragu, pa ću skratiti sa opisima i mojim impresijama. Grad prelepe arhitekture, istorije, čarobni i tajanstveni grad, koji morate videti i doživeti, ukoliko već niste,  grad u kome se svakako dobro jede. A zašto sam počela priču o Pragu a pišem post o knedlama. Pa tamo sam prvi put jela te njihove čuvene knedle, koje su zapravo slane i jedu se uz neko meso. Trdelnik, knedle, honey cake, butkice, ma sve je preukusno i fino. Definitivno moram sa vama da podelim par fotki i još malo i ja uživam pa idemo na recept.

Sada kada sam se vratila u realnost da počnem sa pisanjem recepta za ove zaista iznenađujuće dobre knedle. Pravila sam već bezglutenske knedle sa šljivama, princip je skoro isti, samo što sam sada umesto običnog krompira ispekla batat.

Smislila sam da ću ih puniti spanaćem, jer sam kuvala spanać, vi možete da ih punite sa bilo kojim nadevom, slanim ili slatkim. U krajnjem slučaju stavite po kašičicu omiljenog džema, postupak je isti za sve.

Kada je krompir bio pečen izvadila sam ga iz rerne, ohladila i ispasirala viljuškom. Da, zaboravih da spomenem, bilo je 180 gr batata. Od ove mere sam dobila 4 velike knedle. U batat sam dodala jedno jaje, malo soli i 120 gr bezglutenskog brašna. Umesite dobro to testo i napravite 4 loptice.

Uporedo sam skuvala spanać. Sada rastanjite jednu lopticu dlanovima i po sredini stavite kašiku kuvanog spanaća. Polako spojite krajeve i ponovo smotajte i formirajte kuglicu tj knedlu. I tako svaku.

Knedle sam spuštala u ključalu vodu i kuvala dok se same ne podignu na površinu vode. To je znak da su kuvane. Vodu u kojoj kuvate knedle malo posolite.

Za preliv sam napravila moj omiljeni sos od majoneza, malo soka od limuna i vasabija.

IMG_0786

Knedle u principu možete same jesti sa ovim ili bilo kojim prelivom, uz neko meso a ja sam jela sa spanaćem i pire krompirom. Spanać obožavam, tako da može i spanać u vidu kolača. Hej, eto ideje za sledeći recept.

IMG_0793

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću. Vi možete napraviti ovakve, bezglutenske ili knedle sa pšeničnim brašnom. Igrajte se i budite kreativni u kuhinji. Kada ako ne sada?

Prijatno !!!!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s