Slatko od dunja

Nadam se da nisam zakasnila sa ovim receptom, da dunja još uvek ima u prodaji i da ste vi baš ove godine rešili da pravite slatko. Mislim, a ne varam se, da je moj prvi post i prvi recept bio baš sa dunjama, ni manje ni više nego recept za kitnikez . Miris dunje me vraća u detinjstvo više od bilo koje voćke, jer baba ih je čuvala na ormaru i cela soba je mirisala na njih. Znate onaj osećaj kada se u sekundi vratite mnogo godina unazad, preplave vas lepa osećanja pomešana sa sigurnošću i spokojem.

Pisala sam već o tome kako volim slatka i zaista nije neko umeće napraviti ga, samo je pitanje dobre volje. a ja volju uvek imam, ne manjka…

Kupila sam 2 kg dunja, nije bilo lepših, a moglo je biti, ali su poslužile. Da biste lakše oljuštili dunje potrebno je 5 minuta kuvanja. Ali pre toga ih operite vodom i sunđerom/ grubljom stranom.

Kada skinete koru isecite dunje na sitne kockice. Za to vreme stavite 1 kg šećera u šerpu i dodajte 6 dl vode. Ostavite nekih 15 minuta neka se kuva sirup, dodala sam malo grejpa i limuna (može a ne mora). Posle tog vremena stavite kockice dunja i kuvajte na umerenoj vatri oko 50 minuta. Skidajte penu i proveravajte gustinu sirupa, tako što ćete izvaditi kašičicu sirupa na tanjirić i pustiti da se malo prohladi.

Dok se voće kuva spremite tegle. Meni je od ove količine voća ispalo dve veće i dve manje tegle slatka. Kada operete tegle obrišite ih i stavite 20 minuta u rernu na 100 stepeni.

Vruće tegle napunite do vrha vrućim slatkom i zatvorite poklopcima. Pazite ruke, zapravo bilo bi dobro da koristite silikonske rukavice. Zatim tegle okrenete naopako i ostavite ih tako 10 minuta. Prevrnete ih posle tog vremena i ušuškate kuhinjskim krpama da se hlade. 

Kao što možete videti ništa komplikovano. Slatko možete koristiti kao dodatak nekim voćnim kolačima ili se jednostavno sladiti u trenucima kada vam se jede nešto slatko. Mnogo je zdravije, i pored toga što ima šećera, od kupovnih slatkiša punih aditiva.

Mi, čitaj ja 😊😉, uživam u svakoj kašičici ovog slatka, a možete i vi. Samo malo volje i malo vremena je potrebno izdvojiti. Prijatno!!!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s