Punjene dunje

Vreme  je jako teško za čovečanstvo jer Korona virus pustoši mnoge velike ali i male gradove.  Pravi ulice, parkove, gradove pustima, tera ljude u kuće i stanove. I ovim putem ja apelujem na sve građane da ostanu kod kuće, tako će pomoći najviše u borbi protiv ovog zla. Ne vidim sada potrebu da se tera inat i da se radi naopako od onoga što stručnjaci savetuju. A kod kuće svi mogu da budu domišljati i kreativni. Učite strani jezik, crtajte, vezite, pravite ukrasne kutije, šta god… Kuvanje jeste jako kreativno i ja sada mnogo više kuvam. To me na neki način spašava nervoze.

Ove dunje sam pronašla na pijaci pre manje od mesec dana. Jako sam se oduševila ali su baš bile skupe, spomenula sam da je moja najbliža pijaca valjda najskuplja na svetu, i kupila sam samo dve dunje. Inače obožavam ove voćke i sve od njih, i nemam priliku da ih često jedem.

Dunje sam dobro oprala, ribala sam grubom stranom sunđera. Zatim sam jednom kuhinjskom alatkom izvukla sredinu dunje, kako bih napravila mesto za fil.

U jednu činiju sam stavila 100 gr mlevenog lešnika, mada možete staviti i mleveni orah, badem. Dodala sam šaku suvog grožđa, malo meda (1-2 kašike), malo kakaa, malo soka od narandže, cimeta pola kašičice… Sve sastojke dobro sjedinite.

Na dno svake dunje stavite komadić kore, one narandže koju ste cedili. Na taj način sprečavamo da fil izađe iz voća u toku pečenja.

mirini_zalogajcici_punjene_dunje_5
Komadićem kore od narandže zatvorite dunju sa jedne strane

Napunite filom dunje, postavite ih uspravno u pekaču i stavite preko njih alu foliju. Pecite tako na 200 stepeni najmanje sat vremena.

mirini_zalogajcici_punjene_dunje_6
Spremne dunje za pečenje

Mirisne i ukusne dunje biće lepa poslastica za vas i vašu porodicu. Umesto dunja mogu se i jabuke puniti, možda veće kruške…

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću. Preporuka da napravite istu ili sličnu poslasticu. Prijatno!!!

ČUVAJTE SEBE I SVOJE BLIŽNJE!!! OSTANITE KOD KUĆE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s