Knedle sa šljivama i medom

Letnje raspuste sam provodila kod babe i dede na selu svake godine, kao i većina dece u to vreme. Mnoge uspomene nosim iz tog perioda, ali najupečatljivije su one vezane za hranu. Bilo je sve domaće, sve iz bašte, dvorišta, sa drveta. Nismo mogli da izvodimo besne gliste i izvoljevamo kod babe, već se jelo to što nam spremi i šta ima. Prva prodavnica je bila na 3-4 km od kuće, išlo se u nabavku jednom nedeljno. Pešice naravno.

Knedle sa šljivama sam prvi put jela baš tamo, u selu, i to kada nam se na raspustu pridružila porodica mog strica. Strina je bila vrsna kuvarica, obožavala sam njene specijalitete, a čudo i novitet su za mene bile baš knedle sa šljivama. Bila sam mala, možda 6 ili 7 godina. Pravila sam strini društvo dok je pravila testo, još tada sam volela da gledam kako to odrasli rade. Trajala je priprema knedli čitavu večnost, bar mi je tada tako izgledalo i nisam mogla da dočekam trenutak kada će to biti gotovo. Sećam se mog oduševljenja knedlama, zaista su mi se mnogo dopale, i tražili smo strini da ih pravi uskoro opet. To je i uradila mislim posle dva dana. Volela je da kuva, i to je radila sa ljubavlju.

Ja sam porasla, počela da eksperimentišem i napravila neke prve knedle, samo se ne sećam sa koliko godina. Toliko ih volim da bez problema mogu da mi budu sva tri obroka u toku dana.

Za ove knedle mi je trebalo oko 1.2 kg krompira, 250 gr brašna, 3 kašike griza,  3 žumanceta, šljive, prezle, cimet i med.

Šljive operete i ukoliko su ogromne, kao ove moje, prepolovite ih, i naravno očistite od koštice.

IMG_1651
Potrebne su vam polutke šljiva

Krompir lepo oprete i stavite da kuva, sa ljuskom. Kada se skuva, na kratko stavite u hladnu vodu, kako biste ga lakše i brže oljuštili.

IMG_1652
Kuvani krompir

Sada krompir ispasirate, dodate mu 3 žumanceta, brašno i griz i sve lepo umesite.

IMG_1653
Sve sastojke spojite i dobićete lepo, mekano testo

Ruke neka vam budu pobrašnjene, kako se testo ipak ne bi lepilo za prste i dlanove. Uzimajte po malo testa, rastanjite na dlan, stavite po sredini polutku šljive i formirajte kuglicu. Ređajte na poslužavnik.

Sledeći korak je kuvanje knedli. U šerpu sipajte vruću vodu i malo ulja. Kada voda počne da vri spuštajte knedle. Znaćete da su kuvane kada same isplivaju na površinu.

IMG_1657
Kuvane knedle

Pripremite tiganj sa uljem i prezle, jer je sada na redu prženje. Stavite ulje, prezle i malo  smeđeg šećera (ja sam stavila kašiku), vi možete i više, ukoliko nećete dodavati med, kao ja. Ubacite knedle u ulje i propržite sa svake strane malo, a odmah zatim ih ređajte u pleh. Moje knedle se i peku malo, ali zaista vrlo malo. 

IMG_1659
Propržite ih vrlo kratko na ulju

Složila sam knedle u pleh, preko njih stavila cimeta i meda i stavila na 15-tak minuta u rernu na 200 stepeni.

Verujte na reč, jela sam ih vrele. Miris šljiva sa cimetom, dobitna jesenja kombinacija, koja u ovom slučaju vraća u detinjstvo i neko bezbrižnije vreme.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću, a možete i vi. Samo požurite dok još ima šljiva. Prijatno!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s