Puter keks (švajcarski keks)

“Kako se vodom peremo spolja, tako se čajem peremo iznutra.” kineska poslovica

Kakve veze čaj ima sa današnjom pričom? Ima, jer u mnogim kulturama se upravo ovakav puter keks služi uz čaj. Moram da se pohvalim sama jer sam korigovala naviku da ujutru posle čaše vode popijem odmah kafu. Sada kafu pijem tek posle nekoliko pojedenih keksića. A čaj redovno pijem, šolju mešavine ujutru, naveče ili čaj od šipka (kupila prošlog leta šipak, osušila i samlela) ili čaj od đumbira. Samo treba stvoriti naviku, kao i za sve ostalo.

A što se tiče ovog recepta za keksiće savršen je, keks se relativno brzo pravi, najviše vremena ode na zaleđivanje testa. Ranije sam baš često pravila ove keksiće, pa ih zaboravila jedno vreme. Opet su postali favoriti…. Idemo sa pravljenjem.

Potrebno vam je sledeće: 2 jajeta, 170 gr putera, 350 gr brašna (ja sam stavila 200 gr belog brašna i 150 gr speltinog), 100 gr šećera, 1 kesica vanil šećera, prstohvat soli, 120 gr mlevenog lešnika, 100 gr suvog voća, ja sam pomešala suvo grožđe, brusnicu i kandiranu koru narandže.

Kada ste umesili sve redom, prvo jaja i šećer a onda i sve ostale sastojke, napravite jednu lopticu od testa, koju ćete podeliti na dva dela. Biće vam lakše da stavite manje rolate u friz.

Svaki rolat neka bude odprilike 4 cm u prečniku, napravite dva takva. Formirajte rolate, stavite ih u alufoliju i stavite u friz da se zalede. Po origilnom receptu trebalo bi da stoje rolati u frizu 24h, isprobala sam sve i sada mi stoje samo 4 sata. Dovoljno se za to vreme zalede da ih možete seći.

1648794167180

Rernu zagrejte na 220 stepeni.

Rolat sečete na šnite debljine 1/2 cm i slažite ih u pleh sa pek papirom.

Pečete od 12 do 15 minuta, samo da blago porumene. Gledajte često da ne bi pregoreli, ipak se rerne razlikuju.

Od ove mere izađe dosta keksića, koje možete preliti otopljenom crnom čokoladom. Ja nisam ovoga puta to uradila, i ovakvi su savršeni. Suvo voće možete korigovati po svom ukusu.

Napravite i videćete kako će vam se ukućani oduševiti, zaista je keks za svaku preporuku.

Mi ovih dana uživamo u svakom zalogajčiću ovog keksa, a možete i vi, ništa komplikovano.

1648794167165-2

Pravo uživanje uz čaj ili kafu !

Prijatno!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s