Posni kolači od avokada (bezglutenski)

Avokado neki smatraju voćem, neki povrćem, mišljenja se razlikuju, svakako je plod koji sadrži dobre masnoće i veliki procenat vitamina E. Možete ga koristiti za razne namaze, kao i osnovu za sirove torte i kolače, treba samo pustiti mašti na volju.  Stariji sin ima hobi, a to je uzgoj avokada, za sada ima tri velika stabla, nadamo se plodovima za neku godinu, jer kažu potrebno je 3 godine da počne da daje plodove. U našim uslovima možda će trebati mnogo više vremena, ali hajde da vidimo.

Evo recepta za jedan kolač bez jaja, mleka, brašna i šećera. Brzo se prave kolači i zdravija su varijanta, pa eto ideje za sve koji vode računa šta će uneti u sebe.

Za početak 120 gr urmi očistite od koštica i potopite u vruću vodu, na nekih 20 minuta. Posle tog vremena ocedite urme i stavite u secka. Dodajte “meso” jednog avokada, jednu veliku kašiku kokosovog ulja, 1 kašiku meda, 1 kašiku kakaa i sve to izblendajte.

Kada sam smesu istresla u činiju dodala sam jednu kašiku chia semena i oko 100 gr kornflexa i malo ovsenih pahulja (imala sam ih vrlo malo, možda dve kašike). Ja sam koristila kornflex i ovsene pahuljice koje su bez glutena. Svakako dodajte pahulja taman toliko da dobijete srednje čvrstu masu. Sve dobro promešajte i punite papirnate korpice za mafine.

Papirnate korpice punite samo do pola, trebače vam mesta za topljenu čokoladu za preko.

Kada ste napunili korpice stavite u frižider na hlađenje a za to vreme otopite na pari crnu čokoladu sa malo kokosovog ulja, ili običnog, biće vam potrebno oko 200 gr čokolade. Na neke sam stavljala crnu a na neke kolače mlečnu čokoladu, ljubitelji bele mogu i nju kombinovati.

Stavite preko smese otopljenu čokoladu i ukrasite suvim ili koštunjavim voćem. Kada se kolači dobro ohlade, ja sam sačekala dva sata, vadite iz korpica i poslužite.

1681061931866

Uživali smo u svakom zalogajčiću ovih zdravijih kolača, sastojke možete prilgoditi vlastitim ukusima.

Pravite i igrajte se u kuhinji, budite kreativni za svoje drage i voljene osobe, jer neki od nas ljubav pokazuju kuvanjem i darivanjem ukusne hrane.

Do sledećeg recepta ostajte mi zdravo !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s