Razigrani uštipci

Nedelja je mnogima dan za prirodno buđenje (produženo spavanje), ali s obzirom da sam ranoranilac i uvek ustajem u isto vreme, a to je zaista rano, pohitala sam da napravim uštipke i iznenadim moju jaču polovinu, ali i sebe. Nisam ih odavno pravila, a ovo hladno vreme je idealno za ovo jelo. Kao i mnoge kulinarske lepote i ovi uštipci su me vratili  u detinjstvo moje dece. Znalo se da ih pravim vikendom, tada je to bilo češće jer su ih moji dečaci obožavali. Cupkali su pored mene i šporeta i čekali da budu gotovi, a ja sam se trudila da napravim uštipke u nekim životinjskim oblicima.

Dosta priče hajde da vidite kako ih ja pravim. U jednu činiju stavite 2 šoljice tople vode, 1 šoljicu mleka, 1 jaje, 1 kesicu suvog kvasca, malu kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i odmah dodajte 4 takve šoljice brašna. Ja sam ovoga puta stavila dve šoljice belog i dve crnog brašna.

Kada ste sve ovo lepo promešali prekrijte krpom i sačekajte nekih 20-tak minuta. Za to vreme testo će krenuti da se diže.

Pripremite manju šerpicu jer vam treba dosta ulja. Vidite na slici koliko je to ulja. Ali to iskorišćeno ulje nemojte bacati. Procedite ga, ohladite i možete ga iskoristiti za neko drugo jelo, kao što ću ja danas za pečeno pile.

Testo promešajte, vadite kašikom testo i spuštajte ga u vrelo ulje.

Evo zbog čega su razigrani. Vidite kako se sami okreću u ulju, prosto igraju…a ja jedva čekam da budu gotovi. A budu gotovi čim dobiju lepu braonkasto-zlatnu boju.

Savet: vrata od kuhinje zatvorite, a prozor širom otvorite, ili aspirator uključite. Kada pržite uštipke miris od njih će vam se uvući i u kosu. Možete i kapu na kosu, ja nisam, nedelja je, pa se kupam….hahahah

Uz vruće, mekane i mirisne uštipke obično jedemo sir, kajmak, kiselo mleko a na kraju se zasladimo domaćim džemom. Sada na scenu stupa moj džemić od jagoda sa čilijem i kakaom.

Mi smo uživali, a i vi ćete ukoliko ih napravite. Obradujte svoje voljene i u svakom zalogajčiću uživajte.

cof
Čudo jedno kako je sam krenuo ka džemu…☺
Advertisement

One thought on “Razigrani uštipci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s