Školjkice sa džemom

Ne mora uvek sve lepo da bude komplikovano i zahtevno, u prilog toj činjenici ima puno primera, a jedan od njih je recept za ove školjke. Pre mnogo godina sam bila u gostima i probala ove kolače i prvo što sam pomislila je da je izrada samih kolačića komplikovana, jer malo podsećaju na vanilice ili salčiće. Ali sam se prevarila. E pa nije tako, potrebno vam je malo sastojaka, i to uglavnom onih koje uvek imate u kući koji su jeftini.

Od sastojaka vam je potrebno sledeće: 1 margarin, 1 kisela pavlaka, 500 gr brašna, malo džema i prah šećer.

Margarin izvadite iz frižidera najmanje pola sata pre početka pravljenja testa, mnogo je teže raditi sa hladnim margarinom. Umutite margarin i dodajte 1 kiselu pavlaku, odmah zatim dodajte 500gr brašna i umesite testo. Po originalnom receptu ide samo to, ali sam ja dodala još 100gr mlevenih oraha, možete ali ne morate. Mislim da nisam pokvarila kolače dodavanjem oraha.

Na radnu površinu stavite malo brašna, kako biste mogli lakše da odvajate krugove. Rastanjite testo oklagijom, nadam se da je imate, na debljinu od pola centimetra, može i malo tanje. Čašom vadite krugove. Samo vodite računa da čaša ne bude mala, jer ćete kasnije imati problem kada stavite džem, može se desiti da curi. To se meni sada desilo.

IMG_2507Sada na svaki krug po sredini stavite kašičicu džema, ja sam moj domaći pekmez od šljiva, a vi onaj koji imate i volite. Preklopite na pola i viljuškom pritiskate ivice sada već polukruga i na taj način zatvarate šapicu tako da džem ne može da iscuri tokom pečenja.

Pripremite pleh tako što ćete ga obložiti pek papirom, zatim poređejte školjkice i pecite ih na 180 stepeni nekih pola sata.

IMG_2511
Školjkice spremne za rernu

Kada se malo prohlade provucite ih kroz šećer u prahu i tu se sav posao oko kolačića završava. Najukusnije su sutradan, ako imate strpljenje videćete.

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću, a možete i vi, vidite vrlo malo sastojaka i relativno brzo se spremaju. Ukoliko ih pravite pa možda promenite sastojke, smislite nešto novo, javite i pišite da probam i ja. Prijatno !!!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s