Kremaste rolnice-bezglutenske i bezlaktozne

Priznaću vam da sam se malo prepala kada mi je saopšteno da moram iz ishrane da izbacim gluten i mleko i mlečne produkte. Prvo što sam pomislila je kako ću bez slatkiša, jer svi koji me poznaju znaju da su slatkiši neizostavni deo mene. Ali kao što reče Stiven Hoking “Inteligencija je sposobnost prilagođavanja promenama”, eto i ja želim da dosadašnju praksu prilagodim svom trenutnom stanju. Eksperimentišem ovih dana mnogo i ovo je jedan tako lagan slatkiš, lako se i brzo priprema, a što je isto jako važno može se praviti sa običnim brašnom i kravljim mlekom. Znači ukoliko ne morate da se hranite bezglutenski slobodno pravite sa regularnim sastojicima.

Mešavina brašna koju sam pronašla mi sada daje velike mogućnosti. Umesto kravljeg mleka koristim pirinčano, jeftinije je od bademovog i sojinog, a podjednako ukusno.

Ovo je mera za tri kolača ili tri krem rolnice, a vi ukoliko vam je potrebno više duplirajte meru.

Odvojte belanca i žumanca od samo dva jajeta. U činiju sa belancima stavite dva kašike šećera i umutite sneg. Posle toga u činiju sa žumancima stavite samo jednu kašiku šećera umutite taman toliko da se šećer usitni i dodajte 4 kašike tople vode. Umutite još malo pa dodajte sneg od belanaca ali nemojte mutiti mikserom, već lopaticom. Odmah zatim dodajte još tri kašike bezglutenskog brašna. Nastavite mućenje lopaticom.

U pleh stavite pek papir i izručite testo. Poravnjate koliko možete i pecite samo 10 minuta na 170 stepeni.

 

Pripremite jednu čistu kunjsku krpu i testo dok je još toplo urolajte, ali da svetlija strana testa bude spolja. Uvijte tako i ostavite neka se hladi.

mirini_zajogajcici_bezglutenske_bezlaktozne_rolnice_7
Sada se rolat hladi

Napravite krema od žumanaca tako što ćete u lonac sa duplim dnom sipati dve šolje mleka 🥛 (ja sam koristila pirinčano), odmah dodajte 2 žumanceta, 2 kašike brašna/bezglutenskog, i ja sam u fil stavila samo dve kašike šećera a vi možete 4 ukoliko želite da dobijete sladak fil. Možete dodati ekstrakt vanile, ili vanil šećer.

 

Dok je fil još vruć dodajte dve dobre kašike margarina. Ja moram margarin jer je biljnog porekla a vi možete puter.

mirini_zajogajcici_bezglutenske_bezlaktozne_rolnice_12
Dodati margarin/puter

Kada ste skuvali fil stavite ga u jednu činiju, pokrijte prijanjajućom folijom, da vam se ne stvori korica.

mirini_zajogajcici_bezglutenske_bezlaktozne_rolnice_13
Fil sada ide na hlađenje

Ohlađeno testo presecite vertikalno na tri jednaka dela. Na svaki deo stavite kašikom malo mleka i preko stavite fil. Na kraj svake rolnica stavite komad banane i uvijte.

Preko rolnica možete staviti prah šećer kao ja ili od onih belanaca koja su ostala od fila, napraviti šne. Umutite belanca sa skuvanim sirupom od šećera i malo vode.

Ja sam dragi moji uživala u svakom zalogajčiću, verujte mi. A vi možete praviti ovako, ili na drugi način dodajući neke vama željene sastojke. U svakom slučaju volela bih da javite utiske.

Imala sam dosta zahteva za objavu ovog recepta, pa drugari evo ga. Uživajte 😊

 

Advertisement

One thought on “Kremaste rolnice-bezglutenske i bezlaktozne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s