Posne palačinke sa urmama i makom

Svaki lep ručak se završava nekim lepim slatkišem. Potrudila sam se da pored veganskog, za starijeg sina i ručka za nas ostale nekako bar dezert tj deo njega bude od iste osnove, a to je testo za palačinke. Pravila sam posne palačinke od crnog brašna.

Za testo vam je potrebno pola litre kisele vode, 250gr crnog brašna, pola kesice praška za pecivo, 1 dl ulja, prstohvat soli i šećera.

 

 

Od ove količine dobićete 8 palačinki, što je sasvim dovoljno za oba fila.

sdr
Pečene palačinke

Za veganske palačinke sam napravila krem od urmi. Očistite 300 gr urmi od koštica i stavite u blender sa 150 gr lešnika (može badema), 2 kašike kakaa i 100-150 ml vode. Kada se sve lepo izblenda dobićete vrlo lep i sladak krem.

 

Za fil od maka mi je bilo potrebno 200 gr mlevenog maka, 100 gr šećera, 1,5 dl vrelog mleka, 2 kašike meda i malo rendane kore od limuna.

 

Kada su se palačinke ohladile odvojila sam po 4 komada za svaki fil.

 

Kada sam isfilovala testo sve sam lepo umotala prijanjajućom folijom i stavila u frižider da se ohladi. Na slici se vidi mnogo više slojeva palačinki, a to je zbog toga što sam duplirala isečeno parče. Ukoliko i vi tako uradite imaćete od svake vrste po 4 parčeta. Za nas četvoro je to dovoljno, a ukoliko vam je potrebno više vi duplirajte sve mere. Preko sam stavila malo mlevenih lešnika.

Posebno se ovim palačinkama obradovao stariji sin, kaže da je krem od urmi sličan nuteli. Probajte da napravite palačinke bez jaja, možda sa ovim kremom ili nekim drugim, može biti jako lepo, verujte na reč.

Mi smo danas uživali, a možete i vi uživati u svakom  slatkom zalogajčiću…

IMG_5675
Vrlo sočne i lepe palačinke
Advertisement

One thought on “Posne palačinke sa urmama i makom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s