Orijentalni puding od urmi

Ovaj vikend, kao i većina pre njega, je prošao veoma brzo. Radujem mu se svakog petka kao da ću imati ne znam koliko vremena, a tako brzo prođe. Ali sam veoma zadovoljna jer sam u kuhinji bila jako kreativna, pripremala sam porodici razna stara ali i nova jela. Od svega pripremljenog želim prvo sa vama da podelim jedan sladak recept, a sladak iz dva razloga. Prvi je jer ovaj puding ne mora da ima u sebi šećera, urme su slatke samo po sebi a drugi jer se brzo sprema. Za pola sata možete imati ovu poslasticu.

Recept sam dobila od drage mi Sare i jedva sam čekala da ga isporobam jer urme obožavam. Inače mislim da se puding na ovaj način najviše pravi na bliskom istoku.

Potrebno vam je sledeće: pola kilograma urmi, 1 l mleka (ja sam koristila bademovo), 1 kašičica kardamona, veoma lep začin specifičnog mirisa, 1 kašika šećera, 5 kašika brašna i 2 kašike gustina, 1 pavlaka za kuvanje (250 ml).

Za početak očistite urme od semenki.

 

Možete koristiti blender za pravljenje kaše od urmi. Stavite oćišćene urme i malo mleka i miksajte par minuta da se lepo usitni i homogenizuje.

 

 

 

Tu lepu i mirisnu kašu stavite u lonac sa duplim dnom, dodajte ostatak mleka, 1 kašiku šećera (ja sam sada stavila, jer tako po receptu ide, ali sledeći put neću, jer je dovoljno slatko) i 1 kašičicu začina kardamona.

 

 

 

Ukoliko nemate lonac sa duplim dnom i kuvate u običnoj šerpi morate stalno mešati. Ja sam bila kod sina, koji naravno nema lonac, pa sam kuvala u šepri i morala sam da mešam sve vreme, pa tek sada vidim koliko je olakšanje kuvati na pari.

Posle 10-tak minuta dodajte brašno i gustin koji ste prethodno razmutili u malo vode. Mešajte i dalje nekih 5 minuta i na kraju dodajte jednu pavlaku za kuvanje. Još malo, 2-3 minuta neka bude na vatri i sklanjajte.

IMG_20190512_130017
Na kraju dodati pavlaku za kuvanje

Razlila sam puding u činije i šolje i verujte jedva čekala da završimo ručak kako bih odmah probala puding.

IMG_20190512_130813
Vruć puding sam razlila u šolje i činije

Ukus je  prelep, jer se prepliću ukusi i mirisi urmi, badema i kardamona… Mi smo uživali u svakom zalogajčiću, a savetujem vam da napravite ovu lepu poslasticu i obradujete svoje ukućane…Puding za medalju…morate probati….😊😊😊

IMG_20190512_144518
Možete dekorisati kako želite, ja sam urmama i listićima badema
Advertisement

One thought on “Orijentalni puding od urmi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s