Voćni puding

Ovih dana možete pročitati razne tekstove kako je baš sada pravo vreme za unošenje vitamina, jer period je virusa zbog varljivog vremena. Lično se ne slažem sa ovom konstatacijom i mislim da je uvek vreme za vitamine i da bi trebalo da ih unosimo na sve moguće načine preko cele godine. Stariji će imati svest o hranljivim namirnicama i poješće voće, ali se uvek osvrćem na decu i na tu malu-veliku ciljnu grupu koja i te kako zna da jednostavno neće, ili neće rado da jede voće i povrće. Imala sam takvo iskustvo sa mlađim sinom dok je bio mali, mada ni sada nije bolji. Znam da će se naljutiti kada bude pročitao ovo, ali tako je. Uvek sam morala da se dovijam i podvaljujem mu kako bi pojeo nešto zdravo. Na primer pitu od bundeve je pojeo tako što sam mu pustila crtani film da gleda sa ugašenim svetlom, a ja mu podmetnula tanjir sa pitom od bundeve pod izgovorom da je pita od jabuke, koju je nekako i jeo. Cimet je dominantan u ovim pitama, pa je to bio razlog da ne prepozna bundevu. Nije provalio odmah, posle mnogo godina sam mu rekla.

Ovaj vitaminski puding sam napravila od manga, mada realno možete koristiti bilo koje voće, princip pravljenja je isti. Potrebno vam je sledeće: 1 mango, 1 limun, 1 narandža, 5 kašika chia semena (nemelevenog), 400 ml ili jedna konzerva mleka od kokosa i malo meda.

Stavite u jednu činiju 5 kašika chia semena i preko 400 ml kokosovog mleka. Promešajte dobro i ostavite u frižider. Ne mora da stoji celu noć, već samo sat ili dva. Znači ovo morate znatno ranije da uradite, kako bi seme pustilo svoju sluz i omekšalo.

 

Mango sam oljuštila i iseckala na sitne kockice. Stavila sam mango, sok jednog limuna i meda oko 3 kašike u nutribulet aprat. Samo posle par sekundi dobila sam prelepu kašu.

 

Sada pripremite čaše, ja sam uzela dve manje, jer od ove količine voća toliko ćete dobiti, a chia pudinga ćete imati za sutradan (može da stoji u frižideru), jer od ove količine kokosovog mleka ćete dobiti dosta pudinga.

Stavite prvo kašu od voća u čašu pa preko nje dve dobre kašike chia pudinga. Možete staviti preko dosta voća po želji, ja sam iseckala narandžu. Lepa kombinacija može biti jabuka, banana, malo đumbira i limun ili već voće koje volite ili koje vam je dostupno.

mirini_zalogajcici_vocni puding_8
Kaša i preko nje chia seme

 

 

U svakom slučaju ova čaša vitaminskog pudinga vam može biti doručak ili ako ste pristalica konkretnijeg doručka, ovo vam može biti užina. Preporučila bih da napravite deci, videćete efekte.

mirini_zalogajcici_vocni puding_9
Ukoliko ste stavili u kašu malo meda možete dodati još preko voća, na kraju

Mi smo uživali u svakom zalogajčiću vitaminskog pudinga, a možete i vi. Budite kreativni i domišljati i podvaljujte deci zdravu hranu. Prijatno!!!

mirini_zalogajcici_vocni puding_10
Vitamini u čaši

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s