Mafini sa borovnicama i tahinijem

Svima se dešava, nadam se ne tako često, da voće ostane nepojedeno i istruli. Ne volim da bacam hranu, a verujem ni vi, i u većini takvih slučajeva se trudim da iskoristim voće, naravno ako se to može. Banane kada ostanu i potamne nešto mi nisu primamljive ali ih nikada ne bacam. Upravo se to desilo ovih dana, a u isto vreme sam nabavila lepe borovnice, i eto ideje da napravim mafine.

Brzo se prave ovi ukusni mafini, ali ukoliko nemate borovnicu možete staviti bilo koje voće, zašto da ne i kajsiju seckanu na kockice. a umesto tahinija možete upotrebiti neki crni krem ili kakao.

Izgnječila sam viljuškom dve banane.

IMG_8212
Viljuškom izgnječite banane

U smesu od banana dodala sam dva jajeta, šoljicu ulja, šoljicu jogurta (možete i mleko), nisam htela mnogo slatke mafine pa sam stavila pola šoljice šećera (vi možete celu), jedan prašak za pecivo i dve šoljice brašna. Sve to lepo umutite.

Spremite pleh za mafine i ubacite papirnate korpice u svaki otvor. Punite korpice do pola smesom pa zatim ubacite po nekoliko borovnica.

U preostalu smesu sam dodala dve kašike tahinija sa kakaom, a vi ukoliko nemate baš njega, možete staviti bilo koji crni krem ili kašiku kakaa. Tom tamnijom smesom dopunite korpice skoro do vrha. Tahini je inače namaz koji se dobija mlevenjem susamovog semena. Mnogo je zdrav i obično se dodaje humusu, prelivima za salate, ali ovaj sa kakaom možete jednostavno mazati na hleb (palačinke) i dobiti vrlo ukusnu i hranljivu užinu ili poslasticu. Ovaj namaz je najjeftiniji u radnjama koje prodaju zdravu hranu.

Pecite mafine 20-25 minuta na 200 stepeni.

Za kratko vreme možete napraviti vrlo zdravu poslasticu. U svakom slučaju je bolje pojesti ovakav mafin nego bilo koji konditorski proizvod. Mi smo uživali u svakom zalogajčiću a možete i vi. Napravite i obradujte drage osobe, ne morate imati neki veliki razlog, vrlo jeftina i brza poslastica.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s